let’s do it Greece

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες, όταν δύο μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «Ώρα για Δράση» ανακάλυψαν τη διεθνή καμπάνια καθαρισμού του “Let’s do it”. Τότε ακριβώς ήταν που αποφάσισαν να ενώσουν ιδέες και δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν ένα κοινό στόχο: Να καθαρίστουν δεκάδες σημεία της Ελλάδας και με αυτό τον τρόπο να ενωθούν και να ακουστούν όλες εκείνες οι φωνές που τόσα χρόνια πιστεύουν και αποδεικνύουν με τις πράξεις τους πως λίγο εως πολύ υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν αυτό τον τόπο!

Η συνταγή του Let’s do it γνωστή και δοκιμασμένη και στην Ελλάδα! Κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας διοργανώνονται δεκάδες δράσεις καθαρισμού χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών για τον τόπο τους!

Η καμπάνια ωστόσο έπρεπε να ξεπεράσει την πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που γνώρισε η σύγχρονη Ελλάδα: αυτή της οικονομικής ύφεσης που έχει επηρεάσει την ψυχολογία των πολιτών. Έτσι στην αρχή η απήχηση ήταν μικρή ενώ η επιφυλακτικότητα ήταν διάχυτη. «Εδώ η Ελλάδα χάνεται και εμείς θα ασχοληθούμε με κινήματα καθαριότητας; Ναι, γιατί είναι καλό να ακούγονται τέτοιες προσπάθειες» έγραψε κάποιος, αλλά το σκέφτηκαν και το είπαν πολλοί!

 Παρ’όλ’αυτά το εμπόδιο ξεπεράστηκε! Μέσα σε μόλις πέντε μήνες από την ημερομηνία που δημιουργήθηκε το αποτύπωμα της Ελληνικής καμπάνιας στο διαδίκτυο έως σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 170 φορείς, 40 δήμοι, δεκάδες επίσημα σημεία δράσης και χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα!

 Σημείο προβληματισμού αποτέλεσε και η επιλογή της επίσημης ημερομηνία της Πανελλαδικής Δράσης του Let’s do it Greece, έτσι ώστε να μη συμπέσει με: πανελλήνιες εξετάσεις, εξετάσεις ξένων γλωσσών αλλά κυρίως τις εθνικές εκλογές που η ημερομηνία διεξαγωγής τους αποτελούσε στοχαστική μεταβλητή! Με προσεκτικό υπολογισμό των πρώτων επιλέχτηκε η 29η Απριλίου 2012 ως Πανελλαδική Ημέρα Δράσης του Let’s do it Greece!

 Η καμπάνια προχώρησε χάρη στην επιμονή όλων όσων πίστεψαν σε αυτή και έτσι 11 ημέρες πριν την τελική ευθεία έχει δημιουργηθεί ένας πολύ γερός πυρήνας δράσης γύρω από το Let’s do it! Οι χορηγοί επικοινωνίας διαδίδουν τη δράση, οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μικρότερης εμβάλειας τοπικοί σύλλογοι και φορείς αγκάλιασαν δημιούργησαν μια πολύ γερή ομάδα υποστήριξης.

 Όλοι όσοι δήλωσαν συμμετοχή αυτο-οργανώνονται, διαδίδουν το νέο και επιλέγουν σημεία δράσης τους. Οι ιδέες και τα σημεία καθαρισμού εξαπλώνονται μέρα με τη μέρα κυρίως από το μεράκι των ανθρώπων που τα οργανώνουν σε τοπικό επίπεδο! Κάθε τόσο ακούγεται μια καινούρια πρωτότυπη ιδέα: υποβρύχιος καθαρισμός, «υιοθεσία» δημόσιων περιοχών, ανακύκλωση των υλικών που θα συλλεχθούν, υποτιτλισμός του διαφημιστικού σποτ για άτομα με δυσκολίες στην ακοή, πρόβλεψη συμμετοχής ατόμων της μεγαλύτερης ηλικίας!

 Ήδη πρέπει να νιώσουμε κερδισμένοι! Με ελάχιστα χρήματα, αντίξοες συνθήκες αλλά πολύ κέφι προχωρήσαμε! Δεν έχει σημασία πόσοι τόνοι αποβλήτων θα συλλεχθούν και πόσες προτάσεις θα υλοποιηθούν φέτος, σημασία έχει ότι οι Έλληνες νοιάζονται, ενημερώνονται και συμμετέχουν ανεξάρτητα το προσωπικό ή οικονομικό όφελος!

 Μην ξεχνάμε ότι δεν σταματάμε εδώ!  Καμπάνια η του Let’s do it ξεκινάει το 2012, αλλά θα συνεχιστεί όλο το έτος, καθώς και το 2013, 2014, 2015 …

 Κλείνω τα μάτια μου και εύχομαι:

1.       ό,τι κάθε περιοχή που θα καθαριστεί φέτος να παραμείνει για πολύ καιρό καθαρή και να φροντίσουμε όλοι μας γι’ αυτό!

2.       την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να πετάξουμε κάτι, κάπου να σκεφτούμε πώς αλλιώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, ποιον πρέπει να ενημερώσουμε και πώς θα το ανακυκλώσουμε!

3.       να σκεφτούμε τρόπους που θα αξιοποιήσουμε και θα εντάξουμε τους ανθρώπους που συλλέγουν έως τώρα απόβλητα χωρίς καμία ατομική προστασία στα συστήματα καθαρισμού και να δώσουμε με αυτό τον τρόπο περισσότερες ευκαιρίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες!

4.      την επόμενη χρονιά να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο η δράση του Let’s do it

 Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα:

  1. παίρνω τους φίλους μου,
  2. φορτώνω τα κουβαδάκια μου, γαντάκια, καπέλο, αντιηλιακό

και

  1. Κυριακή 29 Απριλίου στις 10.30 π.μ. πάω να καθαρίσω την αγαπημένη μου παραλία στο Σχοίνο Κορινθίας…όσοι πιστοί, φίλοι, τρελοί Σχοινιώτες, παρακαλώ προσέλθετε!

                                                                                                                                                                                                      Έλενα Ν.

Thanks Kookoobadi Elena!

Advertisements

One thought on “let’s do it Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s