An ode to cupcakes

Αυτή η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στα αγαπημένα μου σαπούνια cupcakes. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπετε τα cupcakes με άρωμα cranberry/mango.

This week was dedicated to my favorite cupcake-soaps. The fragrance oils that I chose this time were cranberry (topping) and mango (base).

Το ξέρω ότι σας άνοιξα την όρεξη, για αυτό και  σας παραθέτω συνταγούλα από το cupcakes.gr για πεντανόστιμα και πραγματικά αυτή τη φορά cupcakes καθώς και υπέροχο poster με την ανατομία ενός cupcake από τους Allen Hemberger και Sarah Wilson.

Oreo cookie cupcakes

-ένα πακέτο μπισκότα oreo

-75gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25γρ. σκόνη κακάο καλής ποιότητας
100γρ. μαύρη ζάχαρη (το ανοικτό χρώμα – light brown sugar)
100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας ή ελεύθερης βοσκής)

200ml κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι σούπας ζάχαρη άχνη
1 πακέτο Oreo mini

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (170°C με αέρα). Τοποθετούμε 12 χαρτάκια ή θήκες σιλικόνης στη φόρμα για muffins. Ανοίξτε τα γεμιστά μπισκότα προσεκτικά ώστε να μη σπάσουν, χωρίζοντας το πάνω από το κάτω μισό και τοποθετήστε το μισό που έχει ακόμα τη γέμιση μέσα στις θήκες cupcakes με τη γέμιση προς τα πάνω. Ένας λόγος που προτιμώ τα Oreos είναι ότι ανοίγουν εύκολα χωρίς να σπάνε. Έτσι δημιουργούμε μία νόστιμη και τραγανή βάση για το cupcake. Φυλάξτε τα άλλα μισά.
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το κακάο. Χτυπήστε τo βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα μαζί με ένα κουτάλι σούπας αλεύρι/κακάο. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι/κακάο με ένα κουτάλι ή σπάτουλα. Μοιράστε το μίγμα στις θήκες. Ψήστε για περίπου 14-17 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας. Αφήστε να κρυώσουν.
Μόλις έχουν κρυώσει, χτυπήστε την κρέμα με τη ζάχαρη άχνη. Λιώστε τα υπόλοιπα μισά μπισκότου που έχετε φυλάξει από πριν και προσθέστε τα στη χτυπημένη κρέμα. Χρησιμοποιήστε κορνέ ή απλώστε με ένα μαχαίρι πάνω στα cupcakes και βάλτε ένα mini Oreo από πάνω για διακόσμηση.
Αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρετε να τα φάτε όλα (δεν συμβαίνει συχνά) μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο αλλά πρέπει να ξανάρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν φαγωθούν.

I think that this is the perfect time for the real cupcake recipe! Try this recipe and enjoy “the anatomy of a cupcake” poster from Allen Hemberger and Sarah Wilson at the end of the post.

Oreo cookie cupcakes

1 pckt Oreo cookies (or any other cream filled chocolate cookies)

75g self raising flour 25g good quality cocoa powder

100g light brown sugar

100g butter, room temperature

2 eggs (preferably free range or organic)

200ml whipping cream

1 tbsp icing sugar

1 packet of mini Oreo cookies

How to do it

Preheat the oven to 180°C (170°C with air). Place 12 paper or silicone cases into your muffin tin. Carefully twist each cookie to separate the top and bottom halves and place the half which has the creamy filling into the cupcake cases with the cream upwards. One reason I prefer Oreo cookies is because they can be pulled apart easily. This will give our cupcakes a yummy crispy base. Reserve the other halves.
Sift the flour and the cocoa together. Beat the butter and sugar until creamy. Add the eggs one at a time with a spoon full of the flour/cocoa. Fold in the remaining flour/cocoa with a spoon or spatula. Divide the mixture between the cases. Bake for about 14-17 minutes depending on your oven. Leave to cool.
Once cool, whip the cream with the icing sugar. Crush the reserved cookie halves and fold into the whipped cream. Pipe or spread onto the cupcakes and top with a mini Oreo.
If somehow you don’t manage to eat them all at once (doesn’t happen often) you can store the cakes in the refrigerator but let them come up to room temperature before eating.

One thought on “An ode to cupcakes

  1. Ένα από αυτά που έχεις πετύχει,είναι να μπερδεύει κάποιος το σαπούνι με το αληθινό cupcake!Βλέπω για παράδειγμα την φωτογραφία της συνταγής και λέω:”Μπράβο μέχρι και το oreo σαπούνι το έφτιαξε”!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s